Sebzeler genellikle yeşil bitki türlerine verilen isimdir. Ama gene olarak yeşil bitkilerin pişirilebilen türlerine verilen isimdir. Günlük hayatımızda sebzelerin sağlığımız açısından önemi büyüktür. Her birey tarafından düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Son yıllarda en önemli sorunlarımızdan biri de sebzeler hormonlu olmasıdır. Doğal ürünlerin bulunmasının çok zor hatta imkansız olmasıdır. Bu nedenle sebzelerin tüketiminde bile sorun yaşanmaktadır.
İklim nedeni ile her sebzeler her mevsim de bulunmamaktadır. Bu da hormonlu sebzeler ve meyveler üretimini arttırmaktadır. Günümüzde her dönem mevsimi olmayan sebzeler bazı marketler de bulunmaktadır. Ancak bunların çoğu doğal üretim değildir. Genellikle birçok kimyasal madde ile üretimi yapılmaktadır. Özellikle kış aylarında bazı sebzelerin üretimi fazla olmaktadır. Sebzeler yetişmesi genellikle kış aylarında olmaktadır. Bunun nedeni de kış aylarında yağışın fazla olması sebzelerin üretiminde ihtiyaç duyulan suyun karşılanmasıdır. Kış aylarında havaların soğuması ile birçok hastalıklar yaşanmaktadır. Sebzeler üretiminin kış aylarında daha çok olması gerekmektedir. Kış aylarında tüketilen sebzeler bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük bir etkiye sahiptir. Özellikle grip hastalığına karşı sebzelerin tüketimi önemlidir. Kış aylarında tüketilmesi gereken en önemli sebzelerin ıspanaktır. Ispanak kış aylarında çok fazla bulunduğundan tüketimi de kolaydır. Vücut direncini de arttırmaktadır. Bunun dışında portakal, mandalina gibi sebzeler de kış sebzelerinin başında gelmektedir. Yoğun C vitamini bulunduğundan tüketimi önemlidir. Lahana, havuç, kereviz, turp, brokoli gibi sebzelerin türleri de yine kış sebzeleri arasında yer almaktadır.
Kış aylarında olduğu gibi yaz aylarında da sebzeler tüketimi önemlidir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sebzeler yaz aylarında da bulunabilmektedir. Genellikle yaz aylarında yetişen ve yaz sebzeleri erik, enginar, bezelye taze fasulye gibi sebzelerin türleridir. Yaz sebzeleri genellikle pişirilebilen sebzelerin türleridir. Bunun dışında salata yapılırken kullanılan marul, taze soğan gibi sebzelerin üretimi de yaz aylarında yapılmaktadır. Yine yaz sebzeleri arasında asma yaprağı, patlıcan gibi sebzelerin türleri vardır. Bunların kışın taze olarak bulunması pek mümkün değildir. Bu nedenle genellikle yazın bu sebzeler daha çok alınarak kış aylarına hazırlık yapılmaktadır. Ama taze tüketimi daha önemlidir. Özellikle pişirilebilen sebzelerin türleri yazın bol bol tüketilmelidir. Yazın sebzelerin tüketimi de sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Yaz ayları sıcaklık fazla olduğundan yine bağışıklık siteminin güçlenmesi bu sebzeler sayesinde olmaktadır.
Bazı sebzeler mevsimi olmasa da vücudun alması gerekmektedir. En önemli sorunda belirttiğimiz gibi hormonlu olması ve kimyasal maddeler yardımı ile üretilmesidir. Ancak mevsimi olmasa da bazı sebzeler yine doğal üretimle yapılmaktadır. Mevsimi olmayan sebzelerin alımında en önemli noktalardan biri de doğal üretim yapan yerlerden alınmasıdır. Mevsim dışı olan sebzelerin tamamı hormonlu değildir. Sağlığımız açısından mutlaka doğal üretilen sebzelerin tüketilmesi ve doğal üretim yapan yerlerden sebzelerin alınması gerekmektedir.