Müzik yapmak ve çeşitli ezgiler meydana getirebilmek için başvurulan aletlerin tümüne müzik aleti denilmektedir. Müzik aletinin diğer isimleri; çalgı ve enstrümandır. Çok sayıda müzik aleti bulunmaktadır. Bu müzik aletleri inceleyen ve araştıran bilim dalı ise organolojidir. Müzik ve enstrüman aletleri bazı bilim alanları kategorisinde inceleme alanı yaratmaktadır. Bu bilimler; sanat tarihi ve akustik bilimi olarak iki grupta toplanmaktadır. Tüm enstrümanların tarihi kökeni 5000 yıl önceye dayanmakta ve bu da bilimsel olarak araştırma fırsatı sunmaktadır.
Müzik alet çeşitleri fazla sayıda bulunmaktadır. Bazıları şunlardır;
Ney, flüt, saz, ud, piyano, obua, zurna, kaval, tar, gitar
Müzik aletleri 3 ana gruba ayrılmaktadır. Telli müzik aletlerinde sesin kaynağı tellerdir. Her bir telin bir nota karşılığı ve sesi bulunmaktadır. Telli müzik aletleri; kontrbas, piyano, mandolin, gitar, bağlama, kanun, kemençe, viyola, lir, tanbur, viyolonsel gibi çalgılardır. Nefesli müzik aletlerinde üfleme yoluyla varolan borudaki hava titreşim gösterir ve bu borular üzerinde yer alan delikler açma ve kapama yapılarak enstrüman çalınır. Üflemeli müzik aletleri; baso, gayda, ney, akırdeon, flüt, obua, saksafon, org, zurna, trompet, klarnet gibi çalgılardır. Gergin zarlı müzik aletleri ise zarlardan oluşan aletleri içermektedir. Bu müzik aletlerinin kapsadığı notalar az sayıdadır. Gergin zarlı müzik aletleri; tef, davul, dümbelek gibi çalgılardır.
Kendi kültürümüzden ve ezgilerimizden ilham alınarak tarihe geçmiş ve bizzat kendi kültür deryamızdan meydana gelmiş birçok müzik aleti bulunmaktadır. Türk Halk müzik aletleri; bağlama, tar, kemane, zurna, kemençe, kaval, mey, davul ve teftir. Bağlama en bilindik Türk Halk enstrümanıdır. Bağlama üç kısımdan meydana gelmektedir. Tekne, göğüs, sap kısımları bağlamayı oluşturmaktadır. Bağlamanın yöreden yöreye özellikleri ve isimleri değişmektedir. Bağlama diğer bilindik isimleri ise; kopuz, cura, tambura, divan sazı, çöğürdür. Bağlamada üç kombin tel mevcuttur. Bu tellere vurularak çalınır ve bu tellere göre istenilen özellikte akort yapılabilmektedir. Tar Kars’ın yöresel bir çalgısıdır. Özelliği dut ağacından oluşturulması ve göğüs bölümünde sığır veya dananın yürek zarının kullanılmasıdır. İki büyük kombin tel mevcuttur. Kemençe ikiye ayrılmaktadır; Laz kemençesi ve Karadeniz kemençesi. Zurna sesi oldukça yüksek çıkan üflemeli bir Türk Halk çalgısıdır. Özellikle kutlama ve halk oyunları gösterilerinde kullanılmaktadır. Perde kısımları ve yedi adet deliği bulunmaktadır. Özel ağaç türlerinden yapılmaktadır. Kaval üflemeli bir Türk Halk çalgısıdır. Kuval veya Guval olarak da isimlendirilebilmektedir. Anadolu kültüründe çoban çalgısı da denilmektedir. Kaval ikiye ayrılmaktadır; dilli kaval ve dilsiz kaval. Davul ise vurmalı ve Türk Halk çalgıları arasından en gürültülü olanlarındandır. Kutlamalarda, asker uğurlamalarında ve birçok etkinlikte kullanılmaktadır. Adetlerimizde ramazan davulcusunun sahurda davul çalmasıyla da bilinmektedir.