Diş macunu; içerisinde kalsiyum ve flor bulunan diş temizleme ve kişisel hijyen ürünüdür. Birçok çeşit diş macunu üretilmekte ve tüketicilere sunulmaktadır. İlk diş macununa yakın madde, Milattan önce 5000 yıllarında kullanılmıştır. Roma ve Yunanistan’da da toz halinde diş macunu kullanılmıştır. Hemen hemen aynı dönemlerde Çin ve Hindistan’da da toz halindeki diş macunları kullanılmaktaydı. Diş macunlarına tatlandırıcı olarak; tuz, nane, zencefil katılmaktaydı 1850’de ilk defa diş macunları kavanoza girdi. 1873 tarihinde ise seri üretim ile insanlara diş macunları sunuldu. 1960’ta ilk defa diş macunlarına florür eklendi. 1980’de ise bugünkü diş macunlarına en yakın formatta üretimler yapılmaya başlandı.
Diş plaklarının oluşmasını engeller.
Diş taşlarının oluşumunu engeller.
Dişlerin sararmasını engeller.
Ağız içindeki bakterileri yok eder.
Ağız ve diş sağlığı açısından birçok özellik ve kapsamdadır.
Diş macunu içerisinde birçok madde bulunmaktadır. Bunlar; temizleyici maddeler, birleştirici maddeler, nemlendiriciler, aroma veren renkli ve tatlandırıcı maddeler, koruyucu maddeler, florür ve diğer tedavi amaçlı kullanılan maddeler, anti bakteriyel maddeler, nazik aşındırıcılar, magnezyum, karbonat, silisyum, kalsiyum, alüminyum oksit, fosfar tuzları, gliserol, seorbitol gibi maddelerdir. Diş macunları aromatik olarak; naneli, elmalı, florürlü üretilmektedir. Özellikle sigara ve kafein kullanımı yüksek kişilere florürlü ürünler önerilmektedir. Diş beyazlatıcı ürünler de son yıllarda trend haline gelen diş macunları arasında yer almaktadır. İçerisindeki özel maddeler sayesinde dişlerin rengini oldukça beyazlaştıran diş macunları en çok tercih edilen türde diş macunları arasında yer almaktadır.
Diş macunu kullanılırken asla ıslatılmamalıdır. Diş macununu ıslatmak diş macunu içerisindeki etken maddelerin etkisinin azalmasına ve bakteri oluşumunun yok edilememesine sebebiyet vermektedir. Kişi kendine en uygun diş macununu seçmeli bu ürünü kullanmalıdır. Diş hassasiyeti olanlar, diş eti hastalığı olanlar, diş teli takanlar, takma diş sahibi olanlar, sigara kullananlar kendileri için üretilmiş olan diş macunlarını kullanarak daha iyi sonuçlar alabilmektedir. Bu noktada en doğru diş macunu önerisini doktor yapmalıdır. Diş macunlarının içerisinde bakteri ve plak oluşumunu engelleyen birçok madde bulunmaktadır. Bu maddeler dişleri aşındırmaktadır. Bu sebeple diş macunları fazla kullanılmamalı ve sürekli aynı ürün tercih edilmemelidir. İdeal diş macunu oranı nohut büyüklüğünde olmalıdır. Diş fırçalama işleminden sonra ağız iyice çalkalanmalı, tüm diş macunu ağızdan temizlenmelidir.
Diş fırçasına, nohut büyüklüğünde sıkılan diş macunu ile dişler asgari 2 dakika boyunca fırçalanmalıdır. Dişler yumuşak hareketlerle nazikçe fırçalanmalıdır. Üst dişler, alt dişler iç yüzeyleri, tüm dişlerin ön yüzeyleri, çiğneme yüzeyleri, dilin üstü, dişlerin arka kısımları ve dolgu alanlarına özellikle fırçalama yaparak işlem tamamlanmalıdır. Son olarak ağız su ile iyice çalkalanmalıdır. Ardından diş ipi kullanımı uygulanmalıdır.