Amplifikatör, müzik sistemlerindeki sesin daha da yüksek gelmesini sağlayarak ses sinyallerinin güçlendirilmesine yardımcı olur. Türkçe ismi “yükselteç” olan amplifikatör müzik sistemlerinde ses yükseltici olarak kullanılırlar ve CD, pikap gibi cihazlardan gelen ses sinyallerini hoparlörlere yollayarak güçlendirir. Amplifikatör çeşitli sınıflandırmaları bulunmaktadır. 2 ve 4 kanallı olanları piyasada vardır.
Her elektronik devrede sinyalleri güçlendirmek için amplifikatör kullanılır. Radyo, teleizyon, Hi-Fi sistemleri, seslerini güçlendiren ve görüntüleri netleştiren amplifikatörlere sahiptirler. Ayrıca, telefonlardaki zayıf sesleri güçlendirmek için de kullanılır. Amplifikatör bir radyo lambası ya da bir transistör aparatlarından oluşmaktadır. Bu sayede daha çok güçlendirme yapılabilir.Amplifikatörler güçlendirme işlemini giriş sinyallerini bozmadan yapabilmelidirler. Çıkış sinyal dalgalarının şekli değişmemeli ve büyüklüğü fazla olmalıdır. Güçlendirme aşırı olursa amplifikatör sinyalin yapısında değişiklikler meydana getirir.
Amplifikatör çıkış katı yapısına göre sınıflandırılmaktadır. Sınıf A’da çıkış katında devamlı akım vardır ve bu yüzden çok elektrik harcayabilir. Çok saf bir ses sahiptirler ve sesteki bozulma ve takılma en alt seviyededir. Sınıf B’de ise çıkış elemanları çok elektrik harcamaz ve işlemleri sırayla yapar. Bugünkü teknoloji ile ilk olarak eksi ve daha sonra artı yüklü sinyalleri işleyen B sınıfı amplifikatör çeşitleri çok hızlı olamadıklarından az kullanılmaktadırlar. Sınıf AB:’de çıkış elemanları sinyallerin sadece yarısından biraz daha fazlasını kullanır ve çıkış elemanları akımla kaplı değildirler. Sınıf AB en çok kullanılan amplifikatör türüdür.Sınıf C daha çok radyo frekans işlenmesi ile ilgilidir. Sınıf D de aynı B sınıfı gibidir; sadece ondan biraz daha hızlıdır. Sınıf E ise özel kontrol cihazlarında kullanılır sadece. F, G, H gibi yeni tasarımlar da vardır ve diğer tüm sınıfların birleşimi gibidir.
Amplifikatör ürünleri çok çabuk ısınır; bu yüzden yapımında alüminyum metali kullanılır. Yanlarında da alüminyum metalden yapılma kasa bulunmaktadır. Bu kasa hem görünüş açısından iyidir hem de soğutma sistemi olarak da çok kullanılmaktadır. Amplifikatörler üzerindeki yarı iletken maddeler kasa üzerine yüzeyleri temas edecek şekilde monte edilir ve kasayla bir bütün olarak çalışır. Ayrıca, çoğu amplifikatör sac kutu içerisinde alınır.Amplifikatörler elektriksel bir sinyalin şiddetini çoğaltan bir araçtır. Elektronik amplifikatörler, radyo, bilgisayar, teyp ve televizyon gibi araçlarda ses sinyallerini güçlendirmek için kullanılırlar. Bir saniyedeki titreşimlerin frekans sayısı 20-15.000 arasındaysa bu havadaki titreşimleri herkes duyabilir. Ses frekansı amplifikatörü ise bu 20-15.000 arasındaki gerilim değişimlerini güçlendirir. Amplifikatör, ses frekans yükselteçleri, yüksek frekans yükselteçleri, video ve görüntü yükselteçleri, işlem yükselteçleri ve güç yükselteçleri gibi kullanma yerlerine sahiptirler. Radyo ve pikaplarda 0-20.000 cps arasında sistemle, radyo-frekans amplifikatörleri 500 kc ile 200 mc arasında, VHF ve UHF içinse 200 mc ile 1.000 mc arasındaki amplifikatörler kullanılır. Ülkeden ülkeye haberleşmede de mikrodalga amplifikatörleri kullanılmaktadır.