Allık; yüzün daha canlı ve renkli görünmesini sağlayan bir kozmetik ürünüdür. Allık özellikle elmacık kemiklerine vurgu yapmak için kullanılmaktadır. Doğru allık uygulaması kişiyi daha doğal gösterebilirken, yanlış allık uygulaması ise istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir.
Birçok allık çeşidi bulunmaktadır. Yapılarına göre allık çeşitleri şu şekildedir;
Toz Allık: Fırça ile tatbiki yapılan toz formatında allıklardır. En sık üretilen allık çeşididir.
Krem Allık: Yapısı krem olan allıklardır. Parmak ile sürülmesi oldukça pratiklik sağlar. Ayrı bir renk ve parlaklık sağlar.
Köpük Allık: Yapıları köpük şeklinde olan allıklardır. Yumuşak bir cilt elde etmek için kullanılabilmektedir.
Kalem Allık: Az satılan ürünlerdendir. Islak ve parlaklık kazandırır. Eşit miktarda cilde dağıtılması önemlidir.
Fırınlanmış Allık: Islak ve kuru bir kullanım sağlayan allıklardır. Kuru kullanılmak istendiğinde suyla temas ettirilmez. Islak ve kremsi kullanılmak istendiğinde fırçaya az su batırılarak kullanılabilir.
Renklerine göre allık çeşitleri şu şekildedir;
Işıltı ve Aydınlık Veren Allıklar: Işığı yansıtma fonksiyonu olan ve içerisinde sim de bulunan allıklardır. Özellikle yüz hatlarını belirginleştirmek adına kullanılabilmektedir.
Mat Allık: Sim veya ışık yansıtma içerikleri bulunmayan mat allık çeşididir. Doğal bir görünüm sağlar. Sade yüz hatlarına sahip olmak için kullanımı uygun bir makyaj malzemesidir.
Allık seçimi, herkesin ten rengine ve saç rengine göre farklılıklar gösterir. Sarışın ve açık tenli kişiler; şeftali, turuncu ve pembe tonlarında allık seçmelidir. Buğday tenli ve kumral kişiler; pembe ve kırmızı tonlarında allık seçerse daha estetik durur. Daha esmer kişiler ise bronz ve toprak renklerinde allık kullanmalıdır. Bu seçimler doğal duracak ve eğreti bir makyaj görüntüsü oluşmayacaktır.
Her yüz tipine göre allık uygulaması değişkenlik göstermektedir. Doğru bir allık uygulaması estetik dururken yanlış allık uygulaması ise istenmeyen görüntülere yol açabilmektedir. Oval yüze sahip kişiler allık kullanırken aşağıya doğru bir kullanım yapmalıdır. Çene altı ve elmacık kemiklerinin bittiği noktalara tatbik edilirse yüz daha uzun bir görüntüye sahip olabilmektedir. Kare yüze sahip kişiler allığı şakak kısımlarında yoğunlaşacak şekilde kullanmalıdır. Daha soft yüz hatları için bu uygulama doğru olacaktır. Uzun yüzlü kişiler ise allığı düz sürmelidir. Yüzün ince görüntüye kavuşması için yüze C harfi şeklinde allık kullanılmalıdır. Yuvarlak yüzlü kişiler ise allığı kullanırken uzun çizgilerden yararlanmalı ve koyu tonlarda allık tercih etmelidir.
Allık uygulaması genel hatlarıyla standart bir kullanıma sahiptir. Önce gülümseyerek allık yanağın tepe noktasına tatbik edilir. Fırçaya her zaman az allık alınmalıdır. Kulak bölgelerine doğru hafif hareketlerle allık yüze tatbik edilir. Çene, burun ucu ve alına da hafif allık sürülür.